A KLUBRÓL SÉTAREPÜLÉS ÁRAK REKLÁM, RENDEZVÉNYEK VERSENYEK TÖRTÉNELEM GALÉRIA 


Versenyek

                                           

VERSENYREPÜLÉS


A versenynek az a lényege, hogy a ballonokkal a pilóták minél közelebb repüljenek egy adott célhoz. A cél lehet útkereszteződés vagy egy mezőn kirakott célkereszt. Minden versenyszámban markert kell a célba dobni a pilótának. A marker startszámmal van jelölve így a bírók azonosítani tudják, hogy melyik markert melyik pilóta dobta. A cél közepétől mérve a legkisebb távolság a legjobb. A legjobb 1000 pontot kap, míg a mezőny többi tagja a dobások alapján kialakult sorrend szerinti pontot kap.

A feladatok általában összetettek, azaz egy felszállásból 2, 3, vagy 4 feladatot kell megoldani. A verseny nehézsége az időjárási körülményektől - szélerősség és irányváltozás - valamint a célok időkorlátozásaitól és az értékelési terület nagyságától függ.

VERSENYFELADATOK

A feladatokhoz a képilusztrációk a Japán World HONDA Grand Prix versenysorozat honlapjáról származnak (http://www.twinring.jp/english/balloon/2003/task/)

Fly-in (berepülés):


A pilóták maguk választják meg a felszállás helyét, a céltól meghatározott minimum és maximum távolság között. A cél általában a verseny központi helyén van kihelyezve, megadott ideig van nyitva.

 

Fly-on (tovább repülés):


A pilóta a levegőben, repülés közben határozza meg, hogy hova fog repülni. A cél koordinátáit rá kell írni az előző célra dobott markerre. A feladat nehézsége, hogy még az előző cél előtt meg kell határozni 5 - 10 km távolságra a következő Útkereszteződést, ahova a versenyző repülni fog.

Hesitation Waltzer (tétova keringő):


A versenybíróság több célt határoz meg és a pilóta választhat, hogy melyikhez repül.

 

 

Elbow (könyök):


A pilóták megpróbálnak úgy repülni, hogy a legkisebb fokú szög alakuljon ki a felszállási pont, az első és a második marker között. Az a legjobb, aki vissza tud repülni a felszállási pont és az első marker által meghatározott vonalba, azaz 180 fokot repül.

Hare and Hounds (nyúl és kutyák):


Egy nyúlnak nevezett ballon száll fel a mezőny előtt 5 perccel. A többi ballon - a kutyák - követi amerre repül. Ahol a nyúl ballon leszáll kirak egy célkeresztet, amire a markerokat dobják.

 

PDG (pilóta által meghatározott cél):


A pilóta felszállás előtt meghatározza, hogy hova fog repülni. Ezt egy célbejelentő lapon koordinátákkal meghatározza és átadja a versenybírónak.

 

JDG (bíró által meghatározott cél):


A ballonok egy helyről szálnak fel és a kijelölt célra kell repülni.

 

 

Minimum Distance (minimális távolság):


A versenyzők a bíróság által meghatározott helyről és időben szállnak fel. A feladat célja, hogy azonos idő alatt (30-40 perc) a ballonok minél kisebb távolságot tegyenek meg a kihelyezett céltól.

VERSENYSZÓTÁR

Obszerver (megfigyelő): A megfigyelő a verseny bíróság képviselője. A pilótákhoz ill. csapatokhoz minden repülésnél egy obszerver van kijelölve, aki vagy a ballonban vagy a követő kocsiban tartózkodik. Az obszerver a jelentő lapra felírja a repüléssel és a versenyszámmal kapcsolatos adatokat. Például: fel- és leszállás ideje, helye, koordinátái, markerek dobási ideje, helye, szabálytalanságok stb. Az obszerver méri le a markerek távolságát a céltól, hitelesíti a pilóta eredményeit.

Marker (dobószalag): A marker egy 170 cm hosszú, 10 cm széles és 70 g súlyú szalag. A pilóta ezt a szalagot próbálja a célba dobni. Minden marker start számmal van jelölve így azonosítható, hogy melyik versenyző dobta.

Cél: A főbíró vagy a versenyző jelöli ki. Reptéren egy szabályosan kiterített szallag kereszt, terepen két út kereszteződése. A mérést a kereszt vagy a két út középvonalának metszéspontjából végzik. A térképen nyolc számjegyű koordinátákkal azonosítható./font>

Briefing (eligazítás): Minden repülés előtt meghatározott időben és helyen eligazítást tart a versenyvezetőség.

Itt a főbíró írásban ill. szóban a következő információkról tájékoztatja a pilótákat és obszervereket:

Meterológiai tájékoztatás
Versenyfeladat adatai
Tiltott területek
Markerek színe és sorrendje
Felszálló terület és időszak
Obszerverek beosztása
Következő eligazítás helye és ideje
Időegyeztetés

Versenyterület: A térképen meghatározott terület, ezen kívül versenyszámot nem rendeznek, és eredményeket nem mérnek le.

Felszállási időszak:

A főbíró által meghatározott időszak, amelyen belül kell felszállni.

Értékelési időszak: Az az időszak, amin belül a célra a markert lehet dobni. Az idő előtt vagy után dobott marker érvénytelen.